Budownictwo wczoraj i dzis : Centrum zapobiegania katastrofom i edukacji (DRA i U)

Dzięki uprzejmości DRA i U Biorąc pod uwagę szczególny charakter programu opisanego w briefingu konkursowym, propozycja dla Istanbul Disaster Center przez DRA i U skupia się na realizacji wizualnie uderzającego budynku, który również stanowi wyzwanie dla tradycyjnej architektury i inżynierii.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Poczynając od tych celów i biorąc pod uwagę głównie dydaktyczny charakter nowego centrum, wierzyliśmy, że głównym celem budynku powinno być zaangażowanie odwiedzających.
Aby uniknąć konstrukcji sztywności horyzontalnej i pionowej, a tym samym monotonnej pracy architektury, nasza propozycja skupia się na stworzeniu pętli edukacyjnej, która rozwija się jednocześnie w dwóch kierunkach.
Dzięki uprzejmości DRA i U budynek staje się dla zwiedzających całkowitym doświadczeniem: cyrkulacja odbywa się w serii ciągłych przepływów związanych z ciągami przestrzeni wykorzystywanych do demonstracji i symulacji usytuowanych wzdłuż szeregu ramp łączących różne poziomy budynku.
Dzięki uprzejmości DRA i U Dokładna analiza oświetlenia, w szczególności ze źródeł naturalnych, jest bardzo ważną częścią projektu; filtry światła naturalnego do różnych przestrzeni wewnętrznych, zgodnie z potrzebą, modulowane przez brise soleil owijające ścieżki cyrkulacyjne, które przypominają skrzela ryby.
Powierzchnia budynku jest podniesiona, pozwalając na przefiltrowanie odpowiedniej ilości naturalnego światła.
Analogiczny system stosowany jest również w innych obszarach budynku.
Piętro w piwnicy Zewnętrzne zagospodarowanie terenu zostało zaprojektowane w celu oddzielenia parkingu od wejścia dla pieszych, wyrażając zgodę na zwiększony przepływ gości przybywających do prywatnych pojazdów lub korzystających z transportu publicznego.
Plan piętra Architekci: DRA & U Lokalizacja: Stambuł, Turcja Partner w opłatach: Giorgio Pini, Annapina Di Filippo Zespół: Yana Ivanova, Simone Luciani, Livia Campana Klient: ThyssenKrupp Temat: Status wykształcenia: konkurs Powierzchnia witryny: 27.000 m2 Powierzchnia projektu: 9.355 m2 Rok projektu: 2011 Zdjęcia: dzięki uprzejmości DRA i U
[patrz też: drzwi mroźnicze, Kabiny Sanitarne, giętarka do profili ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi mroźnicze giętarka do profili Kabiny Sanitarne