Architektura: Muzeum Rzeźby Leganés / MACA Estudio

VVV-Visual Propozycja nowego Muzeum Rzeźby Leganés przez MACA jest wynikiem ustalenia kilku konkretnych celów do wykonania.
Ich głównym celem jest zapewnienie odpowiednich przestrzeni wystawienniczych, dostosowanie nowego budynku do otoczenia miejskiego i pobliskich ogrodów oraz wykazanie się elastycznością podczas tworzenia kultowego projektu dla odwiedzających.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Znaczenie zapewnienia odpowiednich powierzchni wystawowych:.
VVV-Visual Chociaż punktem wyjścia do projektu było odzyskanie i wykorzystanie budynku, w którym obecnie mieści się Muzeum Rzeźby, analiza jego stanu, jego wartości architektonicznej i potencjału zmusiła nas do odrzucenia tej opcji: obecne muzeum nie mieć wymagania przestrzenne i funkcjonalne.
Nowy budynek zapewnia wysokiej jakości pomieszczenia do ekspozycji rzeźb o odpowiedniej wysokości, wymiarze i oświetleniu.
Adaptacja do miejsca: przystosowanie nowego budynku do otoczenia miejskiego i istniejących ogrodów przydomowych i rzeźbiarskich w pobliżu: plan terenu Proponowane miejsce dla nowego budynku jest takie samo jak istniejące muzeum, zastępując je kilkoma fazami.
Rozumiemy, że ogrody rzeźbiarskie, które zajmują resztę działki mają już wartość krajobrazową i są przechowywane w niezwykłym stanie zachowania.
Żadna interwencja w ogrodach i utrzymanie wszystkich roślin i drzew nie wydaje się najbardziej sensowną i rozsądną opcją.
-Tworzenie nowego rozpoznawalnego obrazu dla muzeum i ikony.
jako znak tożsamości: plan parteru Przeciwstawiony.
niewidzialności.
z obecnego budynku uważamy, że nowe muzeum powinno stać się atrakcyjną ikoną, billboardem zachęcającym odwiedzających do wejścia.
Obecność miasta staje się silniejsza, umieszczając budynek bliżej pobliskiej głównej ulicy i podnosząc budynek do wysokości 14 metrów.
Sam budynek ma organiczny obraz rzeźbiarski.
-Fleksja zarówno podczas użytkowania budynku, jak i procesu budowy: plan pierwszego piętra Zamiast zamkniętej oferty, kompletnej i zbyt sztywnej dla programu, który wciąż może się znacząco różnić pod względem wielkości i zawartości, proponujemy system otwarty, zmieniający się w czasie i rekonfigurowalne w użyciu: a.
schemat agregacji.
Budynek generowany jest przez dodanie 17 regularnych pięciokątów, z których wszystkie mają 9 metrów szerokości i są podzielone na dwa piętra.
Chociaż ostateczna propozycja obejmuje wyburzenie istniejącego budynku, ten system pozwala nam, w razie potrzeby, na stopniową realizację budynku w różnych fazach, w zależności od potrzeb i wymagań muzeum, jednocześnie umożliwiając wykorzystanie istniejącego budynku podczas procesu budowlanego .
elewacja Uzyskanie optymalnej charakterystyki energetycznej budynku, aby była ona zrównoważona nie tylko dzięki wykorzystaniu alternatywnych źródeł energii, takich jak panele słoneczne, ale także dzięki ich kształtowi, (co czyni budynek kompaktowym) orientacją, mając duże otwory na północy aby uniknąć nadmiaru ciepła w lecie, przez wentylację krzyżową, korzystając z patio wewnętrznego, aby odświeżyć budynek w lecie i posiadając wysoką bezwładność cieplną w ścianach zewnętrznych poprzez grubą izolację.
sekcja Architekci: MACA Lokalizacja: Leganés, Madryt, Hiszpania Team: Christian Álvarez, Jorge Garrudo, Tomás Suarez Rozmiar: 4000m2 Data: listopad 2011 Typ: Konkursowa wizualizacja zawodów: VVV-Visual
[patrz też: kołki sprężyste, Kabiny Sanitarne, giętarka do profili ]

Powiązane tematy z artykułem: giętarka do profili Kabiny Sanitarne kołki sprężyste