Architektura: Liantang / Heung Yuen Wai Punkt kontrolny granicy pasażerskiej Budynek pasażerski Wniosek / Alan Cheung Kwok-lun i Sam Hau Sum-ming

Projektanci architektoniczni Alan Cheung Kwok-lun i Sam Hau Sum-ming z Hongkongu zaprojektowali koncepcyjny terminal pasażerski dla Międzynarodowego Konkursu Idei Projektowych dla Budynku Terminalu Pasażerskiego Liantang / Heung Yuen Wai w Punkcie Kontroli Punktów Kontroli, próbując połączyć Chiny i Hong Kong poprzez ujawnienie natury.
Inspirowany odległym charakterem ziem wzdłuż granicy, proponowana architektura nie tylko spełnia cel przejścia granicznego.
Powinien być zdolny do zwiększenia użyteczności zarówno dla mieszkańców Hongkongu i Shenzhen, jak i jakości estetycznej ukrytego środowiska naturalnego.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Oddalenie i naturalność witryny daje znaczące znaczenie Hongkongowi, gdzie zwykle występuje skondensowane środowisko miejskie.
Można go uznać za ogród całego Hongkongu, gdzie ludzie mogą cieszyć się i spędzać weekendy w tak naturalnej atmosferze z fantastycznymi górami i krajobrazami rolniczymi.
Wręcz przeciwnie, rozwinięta ziemia z małą ilością zieleni znajduje się po drugiej stronie granicy.
To, za czym tęsknią mieszkańcy, najprawdopodobniej byłby kawałkiem.
Zieleni.
do codziennych potrzeb, takich jak bieganie, robienie przerw na kawę itp.
Możliwość otwarcia wizualnego połączenia z Hongkongiem jest z pewnością komplementem.
wieża cyrkulacyjna Estetyka i hala odlotów Tożsamość projektu pochodzi nie tylko z samego budynku, ale także otaczającego środowiska naturalnego po obu stronach granicy.
Ten projekt ma na celu umożliwienie turystom docenienia i doświadczyć natury.
Budynek i kładka na dachu są rozmieszczone w trójwymiarowym i nieregularnym otoczeniu, dzięki czemu odwiedzający mogą mieć poczucie tradycyjnej chińskiej ziemi uprawnej i przyległego górskiego krajobrazu.
Również chodnik jest połączony z węzłem publicznym, który oferuje odwiedzającym dostęp do pobliskiej zieleni.
Dla zwiedzających udostępnione są tarasy widokowe po przeciwnej stronie granicy.
Łączność z przeglądem sąsiedztwa Projekt kieruje pasażera i odwiedzających odpowiednio do miasta i otaczającej go przyrody.
Goście opuszczający węzeł transportu publicznego są doprowadzeni do strefy krajobrazowej wzdłuż rzeki.
Mogą dotrzeć do przejścia na dachu łączącego się z naturalnym środowiskiem, takim jak Pak Fu Shan / Wong Mau Hang Shan w Hong Kongu i Tang Pak Shan / Shenzhen Reservoir w Shenzhen.
Przestrzeń na dachu zapewnia również mieszkańcom wsi wspólną przestrzeń i możliwość oglądania przeciwnej granicy.
Plan przyjazności dla środowiska Korzystając z lokalizacji od strony rzeki, projekt wykorzystuje wodę morską jako źródło chłodzenia w celu zmniejszenia zużycia energii do aktywnego chłodzenia.
Duża powierzchnia kamienia jest zasadzona pod ziemią i chłodzona przez wodę morską w nocy.
Schłodzony kamień będzie eksponowany w ciągu dnia i zapewni chłodny strumień powietrza, który będzie umiejscowiony w cieple generowanym w tym obiekcie.
Tymczasem, ponieważ teren jest kawałkiem cennej ziemi, działał jako wylęgarnia wielu gatunków zwierząt i roślin.
Sześciokątna fasada oferuje możliwość sadzenia i tworzenia siedlisk ptaków.
Zebrana woda deszczowa służy do nawadniania roślin i samooczyszczania.
plan 01 – heung yuen wai Odpowiednia artykulacja na temat estetyki, łączności ze strategiami sąsiedztwa i środowiska, proponowany punkt kontroli granic otwiera szansę na ujawnienie tego.
Tajemniczy ogród.
co jest korzystne dla pasażerów przekraczających granicę, obywateli Hongkongu i Shenzhen, jak również dla zwierząt i roślin.
plan 02 – liantang
[hasła pokrewne: ściany działowe, producenci okien pcv ranking, ]

Powiązane tematy z artykułem: nawietrzaki higrosterowane producenci okien pcv ranking ściany działowe